Vakantietips voor Brildragers en Lenzendragers

Ga je binnenkort op vakantie en draag je een bril of lenzen? Dan is het verstandig om met een aantal punten rekening te houden voordat je gaat reizen. Hier zijn speciale tips voor brildragers en lenzendragers, zodat je nare verrassingen in het buitenland kunt voorkomen en optimaal van je vakantie kunt genieten.

Vakantietips voor Brildragers

1. Zonnebril met Bescherming
Bescherm je ogen zo goed mogelijk tegen zonlicht, zelfs als je geen strandvakantie hebt gepland onder een strakblauwe hemel. Zorg voor een zonnebril met uv400- of 100% uv-bescherming. Voor een vakantie met watersporten kun je overwegen om een zonnebril met gepolariseerde glazen te dragen, omdat deze hinderlijke schitteringen op het wateroppervlak verminderen. Er is voor elke situatie een geschikte zonnebril beschikbaar. Let op: de kleur van de glazen zegt niets over de mate van uv-bescherming. Laat je dus altijd goed adviseren.

2. Bril tijdens het Autorijden
Als je een lange autorit voor de boeg hebt, is het prettig en verstandig om een zonnebril te dragen, vooral als de zon tijdens het autorijden in je ogen schijnt. Kies voor een zonnebril met glazen in CE-categorie 3. Deze bieden bescherming tegen fel zonlicht. Of overweeg een bril met speciale “max bruine” glazen, die ideaal zijn voor autorijden omdat ze schitteringen verminderen en zorgen voor helder en contrastrijk zicht. Als je ’s nachts gaat rijden, kan een speciale nachtbril helpen om verblinding door tegenliggers, felle lichtreclames en straatverlichting te verminderen. Bovendien worden contouren bij hevige regenval scherper waargenomen.

3. Brilpoetsdoekjes
Neem op vakantie brilpoetsdoekjes mee om je bril en zonnebril schoon te houden. Gebruik nooit natte doekjes, omdat de houtvezels in de doekjes je glazen kunnen beschadigen. Droge microvezel brilpoetsdoekjes zijn prima, maar zorg ervoor dat ze schoon zijn.

Vakantietips voor Lenzendragers

1. Voorkom Droge Ogen
Zon en zee kunnen sneller oogirritatie veroorzaken, vooral als je veel gaat zwemmen. Ook de airconditioning in de auto, vliegtuig of hotelkamer kan leiden tot droge ogen. Neem daarom voor je vakantie oogdruppels mee van de apotheek, drogist of opticien. Siliconen hydrogel lenzen kunnen ook helpen, omdat ze meer zuurstof doorlaten en je ogen minder droog aanvoelen tijdens lange vluchten of autoritten. Tijdens de vakantie ben je waarschijnlijk actiever, dus het is handig dat je de lenzen langer kunt dragen dan normaal, bijvoorbeeld tijdens avonden uit eten, op het terras of tijdens het uitgaan. Laat je adviseren door de opticien.

2. Petje of Hoedje tegen Transpiratie
In warme landen en tijdens actieve vakanties zul je waarschijnlijk meer zweten. Zweetdruppels kunnen in je ogen terechtkomen als je lenzen draagt, wat vervelend kan zijn. Zorg daarom voor een pet, hoed of ander hoofddeksel om het grootste deel van het transpiratievocht uit je ogen te houden. Neem ook altijd oogdruppels mee, zodat je je lenzen kunt bevochtigen en schoonmaken.

3. Daglenzen
Voor een (actieve) vakantie zijn daglenzen ideaal. Je begint elke dag met schone lenzen en aan het einde van de dag gooi je ze weg. Op deze manier kun je ze eenvoudig combineren met een bril en bieden ze ook een oplossing als je lenzen tijdens het sporten vies worden of kwijtraken. Als je wilt zwemmen, is het raadzaam om je lenzen uit te doen. Chloor en zeewater kunnen irritatie veroorzaken. Als je toch met open ogen wilt zwemmen, gebruik dan daglenzen en gooi ze weg na het zwemmen. Met daglenzen heb je ook geen lenzenvloeistof nodig, wat bagageruimte bespaart.

4. Lenzenvloeistof

Als je maandlenzen en lenzenvloeistof meeneemt op vakantie en gaat vliegen, houd dan rekening met de regels voor het meenemen van vloeistoffen. Zorg ervoor dat je niet meer dan 100 milliliter lenzenvloeistof in je handbagage hebt, anders loop je het risico dat het bij de veiligheidscontrole wordt ingenomen. Bewaar je lenzenvloeistof tijdens je vakantie op een koele en bij voorkeur donkere plek. Als de vloeistof warmer wordt dan 25 graden of langdurig wordt blootgesteld aan warmte, kan deze sneller bederven. Spoel je lenzen nooit af met water om infecties te voorkomen en meng nooit water en lenzenvloeistof in je lenzenhouder.

5. Zonnebrandcrème
Zonnebrandcrème en lenzen zijn geen goede combinatie, omdat ze zichtproblemen en oogirritatie kunnen veroorzaken. Breng daarom je lenzen aan voordat je zonnebrandcrème aanbrengt om te voorkomen dat kleine deeltjes zonnebrandcrème die aan je vingers blijven zitten, in je lenzen komen. Was altijd je handen grondig voordat je je lenzen uitdoet om te voorkomen dat zweet en resten van zonnebrandcrème je lenzen binnendringen.

6. Reservebril en Reservelenzen
Vergeet niet om altijd een reservebril of reservelenzen mee te nemen. Dit voorkomt dat je je vakantie zonder zichtcorrectie moet doorbrengen in geval van verlies, diefstal of kwijtraken van je lenzen.

Wil je extra advies?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *