Welke oogaandoeningen zijn er?

Heb je regelmatig last van je ogen? Dat kan erg vervelend zijn. Oogaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je slechter ziet, pijn ervaart of andere klachten hebt. Gelukkig kunnen veel oogaandoeningen eenvoudig worden behandeld of verholpen.

Welke oogaandoeningen en oogziekten zijn er?
De meest voorkomende oogafwijkingen zijn bijziendheid en verziendheid. Bijziendheid houdt in dat je goed zicht hebt van dichtbij, maar minder goed van veraf, en vice versa. Oogklachten zoals droge ogen en het zien van zwarte vlekken komen ook vaak voor.

Wat zijn de symptomen van oogziekten? En welke andere oogaandoeningen zijn er? We zetten de bekendste oogziekten en oogafwijkingen op een rij.

Cataract
De meest voorkomende oogaandoening is waarschijnlijk staar. Er zijn verschillende soorten staar, maar de meest bekende is de ouderdomsstaar.

Bij staar wordt de lens van het oog troebel. Hierdoor zie je wazig en worden kleuren minder duidelijk. Uiteindelijk krijgt iedereen later in het leven staar. De een eerder en ernstiger dan de ander.

Glaucoom
Glaucoom is ook een bekende (erfelijke) oogziekte. Bij glaucoom sterven netvliescellen af, waardoor een deel van je gezichtsvermogen afneemt of verdwijnt.

De oogziekte glaucoom wordt veroorzaakt door verhoogde oogdruk. Sommige oogdruppels kunnen de oogdruk verlagen en celsterfte stoppen. Lees meer over glaucoom en de behandeling ervan.

Scheelzien
Bij scheelzien werken de ogen niet optimaal samen. De oorzaak is vaak dat bepaalde oogspieren te kort of te lang zijn. Er is vaak iets te doen aan scheelzien, vooral als je nog jong bent.

Behandelingen die we vaak zien zijn afplakken, het dragen van een bril, oogoefeningen of chirurgie. Lees meer over scheelzien en wat je eraan kunt doen.

Nachtblindheid
Veel mensen zien slecht wanneer er weinig licht is. Gezonde ogen passen zich aan als het donker is. Na verloop van tijd ga je beter zien in het donker.

Geldt dit niet voor jou en blijf je slecht zien? Dan heb je mogelijk last van nachtblindheid. Je kunt meer lezen over de symptomen en oplossingen van nachtblindheid hier.

Lui oog
Een lui oog komt veel voor bij jonge kinderen. Ze zien niet scherp, kijken scheel of gluren stiekem met één oog. Gelukkig wordt een lui oog vaak in een vroeg stadium ontdekt in de kliniek. Hoe eerder je deze oogaandoening ontdekt, hoe groter de kans op genezing.

Ziekte van Graves
De ziekte van Graves is eigenlijk geen oogaandoening, maar een schildklieraandoening. Mensen met deze schildklierziekte hebben een overactieve schildklier. De symptomen zijn divers.

Uitpuilende ogen komen vaak voor. Het is ook mogelijk dat je oogsterkte plotseling sneller achteruitgaat. Mensen met deze oogaandoening worden geadviseerd regelmatig hun ogen te laten controleren.

Meerdere brillen
Ziekte van Ménière
Deze aandoening beïnvloedt het evenwicht. De ogen maken ook deel uit van het evenwichtsorgaan. Mensen met de ziekte van Ménière kunnen last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Ze verdragen weinig licht. Een tip als je deze aandoening hebt: overweeg twee aparte brillen in plaats van multifocale lenzen. Multifocale lenzen kunnen je evenwicht verder verstoren.

Naar de opticien met oogklachten?
Heb je oogklachten die je niet kunt identificeren? Zie je (plotseling) minder goed of maak je je zorgen dat je een oogafwijking of oogaandoening hebt?

Je kunt altijd contact opnemen met de opticien voor advies. Misschien verwijst hij je naar de huisarts of oogarts. Misschien zijn nieuwe brillen de oplossing voor jou.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *